Hvordan oversette ‘hvit’?

20.09.2011 /

Phil Henderson husker at han tenkte at bibeloversettelse sikkert var en enkel sak.

“Det var før jeg gjorde det selv,” skrev han for ikke lenge siden. 

Noe som virker så lett som “hvit” kan bli problematisk. Det fant Phil ut da han og hans innfødte samarbeids-partner gjorde et forsøk på å oversette 2 Mosebok 4:6.

Og Herren sa videre til ham: Stikk hånden inn på brystet! — Han stakk hånden inn på brystet, og da han drog den ut, se, da var hånden blitt spedalsk, som snø.

“Vi prøvde å komme på en måte å forklare ‘hvit’ på i en kultur som ikke er kjent med hvit snø,” skrev Phil. Så han foreslo “skyer.”

Men det virket ikke rett for mwinikaene.

Bomull? Nei, det virket heller ikke.

Hva med renset salt? “Den lokale medarbeideren bet ikke på,” skrev Phil. Så var det deres tur.

“Det de foreslo var ‘det var virkelig hvitt, akkurat som puss[1].’ Hmmm. Puss passer ikke akkurat med det jeg mener det er talt om her,” skrev Phil.

“Da forsto jeg at jeg måtte forklare medarbeideren min litt mer enn bare akkurat ordet “hvit”. Det skulle jo bli brukt igjen senere i andre sammenhenger og måtte dekke flere meninger, som renhet og uskyld. 

“Det er slik fordi en annen viktig hendelse der ordet er brukt, er i Jesaja 1:18, der det står: “Kom og la oss gå i rette med hverandre, sier Herren. Om deres synder er som purpur, skal de bli hvite som snø, og er de røde som skarlagen, skal de bli som den hvite ull.”

“Jeg tenkte det ville ikke passe seg å oversette dette slik:‘Syndene deres vil bli vasket hvite som puss’ og at det skulle kommunisere hva Gud vil si oss i dette avsnittet. Til slutt landet vi (foreløpig) på ordet for en veldig hvit leire eller kritt som de av og til bruker til å hvitvaske husene sine.”

Be om at Phil og hans lokale medarbeider fra Mwinika-folket, klarer å oversette dette så klart og presist som mulig.


[1] Puss eller verk er gullig, mer eller mindre tyktflytende væske som oppstår i forbindelse med infeksjoner i sår.

Comments are closed.

n@w-nov11_Cover-105x160

envelope

Left Menu Icon